Uppfödning av Irländsk Röd Setter

 

 

 

Nyheter 2012

JANUARI 2013

Nu är vi leveransklara från och med vecka 2

Oj oj vad tiden springer iväg. Vi har som ni märkt inte haft tid att uppdatera hemsidan, det har varit julhelger och valpskötsel och infektionstider hos människovalpen vi har! Hoppas er jul varit bra, vår har varit mycket annorlunda. Valparna bor ju numera i vardagsrummet i en stor hage, nära till trädgården och mitt i husets hjärta. Ja ljudnivån kan emellanåt vara ganska hög om man säger så, så Kalle på Jul fick tittas på med enormt hög volym på teven och det ackompanjerades med valpbråk och lite spring haha!

Valparna mår toppen och växer så det knakar. Just nu verkar de mest växa på  höjden...det är ju en rolig ålder de är i. Alla är framåt och orädda och har mkt trevligt temperament. De gillar dock inte att vara ute i regnet men vi är så elaka att vi tvingar dom att gå ut, hur ska det annars gå när de kommer till sina familjer? De har ju dock en altan de kan söka skydd under om det kniper så allt för elaka är vi ju inte. När det inte regnar kan de vara ute i timmar och nu har de kommit på att man kan smita ut genom staketet på sina ställen (det är 1700 kvadrat tomt så de har att röra sig på), så vi får vara med hela tiden så inte någon drar till skogs. Paloma meddelar att hon nu är mer än redo att låta sina barn flytta hemifrån, hon känner att det är dax och vi med. Alla brukar fråga oss, är det inte svårt att sälja sina små valpar? Svar JO men det svåra är att hitta bra hem som man känner sig trygg med och som man vill lämna ifrån sig sina valpar till. Att de flyttar när de är 9 veckor är inte det som är svårt, det är så tydligt att de nu behöver få komma till sina familjer och få bli individer snarare en att vara en i mängden som det är just nu! Varje valp får ju egentid med oss och med Paloma men det räcker inte längre, de behöver egentid med sina människor hela tiden numera, så jo vi blir alltid lite sorgsna när de flyttar men samtidigt känns det underbart att veta att de kommer få den uppmärksamhet som de förtjänar och behöver!

En liten film med världens coolaste katt :

http://youtu.be/OsliN_Mykmk

 

Vi har också kommit fram till att detta blir sista kullen på många år! Nu ser vi fram emot att vara "vanliga" hundägare och få njuta av att få se våra barn växa upp i lugn och ro med alla våra djur. Vi kommer inte försvinna för gott men iallafall en 5 år tar vi paus från valpandet så vill ni ha en valp från oss får ni passa på nu :)

Det finns ett par valpar kvar att tinga, så hör av er!

 

Uppställning 8 veckor gamla:
 
GRÖN HANE
 
 
BLÅ HANE
 
 
SVART HANE
 
 
GUL HANE
 
 
SPANJOREN
 
 
RÖD TJEJ
 
 
ROSA TJEJ
 
 
LILA TJEJ
 
 
VIT TJEJ
 
 
***************************
 
Uppställning 6,5 veckor gamla
POJKARNA
 
 
 
 
 
FLICKORNA
 
 
 
 
 
 
 
Uppställning 5 veckor gamla.
POJKARNA
 
 
 
 
 
FLICKORNA

 

Palomas dubbelgångare, det är som att titta på Paloma när hon var 8 veckor.
 
 

 

Tack för oss för denna gång!

 


 

Nu har vi hunnit bli tre veckor gamla!

Valparna utvecklas jättefint, de växer så det knakar! De har nu öppnat ögonen och börjat ta stapplande steg. Det är ljuvligt att sitta och titta på dem. Man kan börja se personligheter redan nu, vissa är lugnare och mer beskedliga än andra medan vissa står för humöret och buset i valplådan. Paloma börjar nu återgå till ett mer normalt liv i familjen med skogspromenader varje dag och mys med matte. Innan fick vi dra ut henne från valprummet mot hennes vilja, numera är hon tacksam från en paus emellanåt från de små terroristerna.

Bokningarna börjar ramla in, så är ni intresserad hör av er för snart är alla tingade!

2v
 
 
 
1,5 v
 
1,5 v
1 v
 

 

Palomavalparna är här!!!!

Torsdagen den 8:e november bestämde Palomas valpar att det var dax att titta ut. Allt gick bra och det var ett gäng goa runda valpar som kom och den siste kom vid 12 på förmiddagen. Då hade Paloma hållit på sen 4 på natten och vi människor varit vakna i nästan två dygn. Vem säger att det är glamoröst att föda upp valpar? Men så fantastiskt underbart att få vara med om att se sin älskade Paloma bli mamma och se hennes reaktion. Den hunden är det mest fantastiska lilla fenomen. Det var 10 valpar men tyvärr var det en svag liten tjej som inte klarade natten utan hon somnade in. Så idag har vi 9 starka krabater. Fördelningen är 4 flickor och 5 pojkar, och det är en fantastiskt jämn kull. Paloma är en mkt duktig mor, hon ligger hos dem hela tiden och verkar trivas. Vi sover som vanligt inne hos valparna för att ha lite koll på dem och Paloma, och det är ganska lugnt och tyst inne i valplådan vilket är ett gott betyg. Nej, nu ska jag återgå till valpar och vuxna hundar, vi återkommer snart med rapport kring de små!

Läs mer om kullen här nedan eller under fliken valpkullar!

 


 

DUBLINER MAC MINMIN
(Paloma)
 
CIE, NordW-09,EstW-10, LTW-11, WW-12
PENDORIC FOGGY PERFECTION
(Melvin)
 

Paloma har äntligen beslutat sig för att börja löpa. Hela sommaren har vi väntat och i september tyckte hon det var det dax, så att höglöp skulle vara lagom till vår bröllopsdag?! Jag blev lite lätt stressad men vi hade lösningen på vårat dilemma. Vår bröllopsresa blev helt enkelt en resa till Huddinge, allt i kärlekens tecken :)

Melvin är en fantastisk hund och vi är så glada över att Mattias och Jessica tror på denna kombination precis som vi gör. Båda hundar är mycket flotta och välkonstruerade och mycket trevliga till temperamentet. Melvin är som jag tidigare nämnt från Kennel Pendoric, läs mer om  kennel Pendoric » Han bor idag hos Jessica och Mattias i Huddinge och är en älskad showhund men framförallt en älskad familjemedlem, precis som våra hundar såklart är! Du kan läsa mer om Melvin och hans familj på deras hemsida www.nutmeg.se.

Valparna kommer att vara helt utavlade.  Melvin är en Australiensk import vilket gör att hans blodslinjer inte är så vanliga i Sverige vilket är en av alla orsaker till att jag tycker kombinationen är så spännande. Läs om Paloma och Melvin lite längre ner på nyheter!

De kommande valparnas stamtavlor:

Valp

 CIE NordW-09 EstW-10 LtW-11 WW-12
Pendoric Foggy Perfection
AU GrandCH, NZ CH
Setterlands Tamburello
At Pendoric
Aust,Am,Arg,Can,Ind,Braz Grd,
Pan Am, Mexican, Urg,Inter CH

Pendoric Perfect Thyming
NZ CH
Eireannmada Royal Ascot
 
AU CH
Pendoric Fire Anythyme
AU GrandCH
Tullane Fiery Thyme
 
AU GrandCH
Pendoric Fire N Ice
 
Dubliner Mac Minmin Jonola Dr Doolittle
Lochfrae Ralph Lauren
 
Jonola Bellstar
 
Honeygardens Imitation
WW-08
Asoftwind of the GoldenVale
 
Honeygardens Face the Destiny
 
 
 

Melvin
 
Paloma
 
Sommaren har inte bara inneburit planer på valpar utan vi har också haft vår älskade Eliot från författarkullen här på "semester". Som varje år är det helt underbart att få låna honom ett tag, han är stöpt i samma form som sin mor, det är som att få ha Bonita här igen..
 
Chiquita, Eliot och Amigo.
 
 

Sist vill jag avsluta med en bild från vår bröllopsdag. Jag ville ju självklart ha en bild med kennelns hundar, lättare sagt än gjort med vit klänning och röda dräggliga hundar. Tillslut fick vi dem att sitta ner samtidigt iallafall :)

// Wanja

 

MAJ

Nu är det klart vem som ska bli pappa till Palomas valpar! Vi har haft lite olika saker i åtanke vid val av hane. Det skulle det vara en total utavel alltså 0 % inavelsgrad. Det skulle vara något nytt och spännande som inte gjorts tusen gånger tidigare. Det skulle vara en frisk och hälsosam hane med trevligt temperament. Det skulle vara en snygg hane med en exteriör som överensstämmer med vår typ av hund. Och vi hittade honom för ett bra tag sedan faktiskt :)

Melvin är en Australiensk import från kennel Pendoric (tryck på länken för att se Pendorics hemsida) och han är en högt utställningsmeriterad hane, fyra år gammal och redan Internationell Utställnings Champion. Melvin själv är ju vacker som en dag men han har också lämnat väldigt fina avkommor som jag tycker att Melvin typat mycket. Han har ett väldigt trevligt temperament och är en orädd kille. Han är livfull, glad och har attityd och drive i allt han gör. Allt är roligt för Melvin. Han har inte bara varit i utställningsringarna utan matte och husse har allt sprungit med Melvin på Agilitybanor, gått lydnad, viltspår, Rallylydnad mm. Han har också en stark integritet och är mycket envis men lirkar man lite så går han med på det mesta tillslut. Han är en mycket positiv och livsglad hund precis som vår Paloma, de delar så många egenskaper så att det blir trevliga framåt valpar är vi ganska så säkra på. Vi är hemskt spända på denna kombination, hoppas ni är det också!

Vill ni ser mer av Melvin titta in på Jessica och Mattias hemsida (matte och husse)

www.nutmeg.se

 

CIE, NordW-09, EstW-10, LtW-11, WW-12
Pendoric Foggy Perfection
''Melvin''
f. 2008-03-02

Höfter: A/A
Armbågar: 0/0
CLAD: Testad fri
Ögonlyst: UA 2009-11-26
PRA (rcd4): Testad fri

  

APRIL 2012

2012 hoppas vi blir ett bra år som vi kan fylla med roliga saker. Vi har planer på att para vår Paloma, Dubliner Mac Minmin och vi tycker att det ska bli så spännande att äntligen få bebisar efter denna mycket speciella hund. Paloma är för mig vad Rico var, alltså en hund med en mycket mycket speciell plats i mitt hjärta. Vi skulle egentligen inte ha en hund till i kenneln men när Ann sa att hon skulle para Mazarin så kände jag att vi inte kunde missa chansen att få köpa en Mazarinavkomma som är en av våra favorittikar. När jag senare åkte till Crufts i Birmingham och fick träffa den framtida fadern till valparna, Dooley, så var valet klart. Han var en supertrevlig hund och vacker och följsam. Jag ringde hem från England till andra hälften av kenneln, min mor Marie och sa att nu tingar vi en valp!  Mamma som om möjligt älskar Mazarin mer än jag sa JA direkt! Tur för oss att mamma var lätt att övertala haha!

Jag hade förmånen att få vara med när Paloma och hennes syskon föddes vilket jag är hemskt tacksam för. Efter att de kommit ut var jag en flitig besökare (minst en gång i veckan) hos Ann på kennel Dubliner. Oj oj vilket velande vi hade med vilken tik som skulle flytta hem till mig...alla tikar var så jämna och alla tikarna hade sina fina egenskaper så det var ett svårt val för alla som skulle ha en valp från den kullen tror jag! Bland hanarna fanns det också exceptionellt bra hundar...det låg lika jämnt på hansidan med :) Men tillslut gick jag på magkänsla och sa vem jag önskade och Ann lät mig få henne. Inte en dag har jag ångrat det, det var total kärlek från första sekund som hon flyttade in. Jag har sett många syskon som vuxna och alla är väldigt fina OCH väldigt trevliga, den perfekta mixen av Mazarin och Dooley. Jag tror att vi alla är nöjda med våra hundar :)

Paloma är hunden man får en gång i livet. Vacker som en dag, söt som socker, tjatig utan dess like, följsam till tusen och vill alltid vara nära nära nära. Vi hoppas att egenskaperna nedärvs till barnen hon förhoppningsvis får. Ni får hålla ögonen öppna för till sommaren hoppas vi på att kunna para henne. Vem som blir pappa är inte klart ännu utan vi återkommer framåt när det är klart!

Tidigare i år hade vi Selma boende hos oss en vecka då matte och husse åkte skidor och det var så mysigt att få ha henne hemma hos oss ett tag. Hon har vuxit upp till en vacker, lugn och förståndig tik. Hon smälte in i flocken utan problem här hemma och man glömde av att man hade en extra hund, det är alltid ett bra betyg haha! Selma har mycket spring i benen och jag tror att hon trivdes bra här i Hindås då hon kunde springa i skogen med släkten. Selma är mer än välkommen tillbaka hälsar alla här hemma.

Selma
 
Det är inte så lätt att ställa en hund som inte vill eller är van :) Men efter en del brottning så gick det ganska bra!
 
Selma

Vi har fått mail från Rocky med fina bilder! Alltid lika roligt att få brev och få höra hur våra "valpar" har det. Rocky var ju den hanen som jag trodde skulle bli den lugnaste men ack så fel jag hade! Han är fullt ös hela tiden och det låter som att husse Stefan tycker att det är ok :)

Vi kan apportera!
 
Bortskämd som sig bör för en fin setterpojk.
 
Rocky har vuxit upp och blivit en ståtlig herre på snart två år!

I Januari ställde jag ut Paloma på My Dog där hon ena dagen blev bästa öppenklass tik och BTKL-2 vilket inte är illa för två som inte tävlat på mycket länge! På söndagen gick det inte lika bra utan då fick vi Excellent fast utan CK. Vi hoppas på att komma ut en del i vår innan vi parar Paloma så håll tummarna för oss för vi är lite ringrostiga båda två :)

Paloma
 
 
 
 
 
Vi har röntgat hundarnas höfter med varierat resultat. Vi börjar med de bra resultaten:
Carmen A,  se Carmens sida »
Logan B , se Logans sida »
Paco A, se Pacos sida »
Rocky CD, se Rockys sida »
Pancho CD, se Panchos sida »
Tequila CD, se Tequilas sida »
Lillis är inte röntgad ännu, se Lillis sida »
Selma är inte röntgad, se Selmas sida »
 
 
Detta var ju inte det resultat som någon önskade eller förutsåg. Vi har gjort valet att ta ut Samba ur avel och hon går numera bara som gullegris här i kenneln och det gör Tequila och Pancho likaså. Vi är självklart ledsna över detta då hon har lämnat på många sätt helt underbara avkommor. Trevliga, friska (förutom Hd på dessa tre), pigga, glada och vackra avkommor. De kommer att vara till lika stor glädje för sina ägare oavsett men ur avelssynpunkt är min rekommendation att inte använda hundar i denna kull till avel.
 
//Wanja
 

 

2008»

2009»

2010»

2011»