Uppfödning av Irländsk Röd Setter

 

 

 

    Nyheter 2008

 

2008-11-23   SAMBA HAR FÅTT HD-RESULTATET:  A-A !

Ja jösses vad nervös man varit i en vecka....eller kanske till och med i 21 månader. Vi väntade så här länge för att låta henne växa färdigt i kroppen och kanske också för att vi var rädda för resultatet. Vi har alltid tyckt att Samba verkat stark på höfterna, men också varit medvetna att ett C oftast inte syns på hunden. Det finns aldrig några garantier när det kommer till detta mer våra settrars höfter. Men vi hade inte någon anledning till oro, det blev det bästa resultatet man kan få helt enkelt. Vi är evigt tacksamma Kennel Dubliner som lät oss få vår Samba, som är mycket älskad i vår flock. Hon är en helt galen dam, ständigt på gång, och som är så rolig att vara med. Hon är den som helt plötsligt utan någon synbar anledning, hoppar upp i soffan och börjar bita dig i öronen samtidigt som hon SKRIKER utav glädje. Hon är en intensiv, ständigt glad och ständigt hungrig hund! Vi ser fram emot att hon ska bli mamma, med Chiquita som foster/stöd mamma förståss!

Samba sommaren 2008


2008-11-14      NYA FOTON PÅ CHIQUITA!

Chiquita och jag 2008

Chiquita
Sommaren 2008
 
Chiquita
Sommaren 2008
 

2008-10-27  ISF Circuit, ISF valp och unghundsdagen

Paloma har haft utställningspremiär på ISF Circuit lördagen, och ISF Valp och unghundsdagen på söndagen.  Som vanligt var de två mattarna (min mamma och jag) väldigt nervösa. Man vet ju aldrig hur en valp beter sig på sin första tävling. Vi hade tränat som galna innan, och hon skötte sig exemplarisk hemma, men det vet man ju att det inte är någon garanti. När man väl är på plats med allt vad det innebär, andra hundar, ljud som man inte känner igen, lukter osv, så kan ju faktiskt valpen bli som förbytt. Men Paloma var pigg och glad som vanligt, och hon tyckte det var jättekul att vara på tävling. Så, vi är nöjda med helgen. På lördagen blev hon reservplacerad med HP i miniorklass, och på söndagen blev hon 4:a med HP.

Chiquita ställdes också på lördagen, men blev där placerad som reserv i sin klass utan CK, och det är vi väl inte helt nöjda med, men så är det, ena gången går det bra, andra gånger går det mindre bra. Hon var glad iallafall och hade roligt, och det är ju det som är viktigast!

Vi passade på att ta en ny uppställningsbild på Paloma i höstlöven, så nu kan ni se hur hon ser ut idag, 5,5 månad gammal!

Paloma, 5,5 month old
Paloma 5,5 månader
©Hans Lundkvist
 

2008-09-07

Som jag nämnde här nedan så finns alla mina foton på Paloma låsta i min söndriga dator. Så det var bara till att gå ut i trädgården idag, och försöka fånga den lilla på bild....lättare sagt än gjort, men här är resultatet iallafall!

Här skäller vi ut matte, för att hon envisas med att fotografera.
 

2008-09-04  Hösten är här!

Nu är sommaren slut. Äntligen orkar hundarna springa ordentligt i skogen nu när det inte är så varmt längre. Svampsäsongen har börjat till både hundars och mattars glädje! Även detta år kommer det bli dagsturer ut i skog och mark med hela gänget. Har länge funderat på att lära hundarna att leta kantareller, men har tillslut kommit fram till att det inte blir någon sport då. Det ska vara vi människor (helst jag själv) som hittar skogens guld, och inte vovvarna. De gör dock ett förträffligt jobb med att fullständigt mosa de stackars svamparna som man hittar. Matte/husse hittar ju roliga grejer i skogen, och det måste ju undersökas med både nos och tass. Som ni kanske förstår så närmar sig inte hundarna fyndet direkt försiktigt, och inte hjälper det att man skriker "SITT" för fulla muggar i ett desperat försök att få hundarna att hålla sig borta. Ja ja, vi har trevligt iallafall, och både fyrbenta och tvåbenta får väldigt mycket motion. Trötta hundar är lyckliga hundar, och trötta är vi allihop efter 5-6 timmar i snårig skog.

Paloma har nu bott in sig hemma ordentligt. Vilken underbar liten varelse hon är! Alla de andra hundarna hemma tycker hemskt mycket om henne. Sist skrev jag att hon inte ätit på inredningen, och det gör hon väl inte direkt nu heller, om man inte räknar med garderobsblomman som vi har ståendes i ett hörn på golvet. Blomman har ett mycket intressant utseende nu, den är liksom stämplad på i stort sett alla blad. Jag förstod först inte när hon lyckades bita på den, för jag såg henne aldrig ligga och tugga, men nu har jag kommit på det! Varje gång hon går förbi den för att komma in i köket, så tar hon ett bett i farten. Detta helt utan att stanna upp, så att jag inte ska se, och bara ett bett varje gång. Hon är en mycket smart liten flicka tycker hon själv. Hon hämtar ju självklart skor, tidningar, påsar om inte lådan är riktigt stängd, hon öppnar skåpet där vi har potatisen och hämtar även potatisen, en mycket duktig apportör kommer hon att bli, eller ja, var det ok om hunden tuggade på apportbocken eller hur var det? Och ja, fjärrkontrollen, lite kläder, hon öppnar garderoben och drar ut dem, toarullar, alla plädar drar hon iväg på , men annars äter hon inte alls på inredningen (hmm)

Som ni förstår är hon en mycket aktiv liten dam när hon är vaken, men hon har heller inga problem alls med att koppla av, hon vilar mer än hon busar, även om det inte känns så vissa dagar. Då hon är en så aktiv och faktiskt lättlärd valp så har vi börjat på kurs. Inte någon valpkurs i vanlig bemärkelse, utan en tävlingslydnads-valpkurs! Detta är något helt nytt både för mig, och för brukshundklubben. Vi är många som vill/brukar tävla lydnad med våra hundar, och därför efterfrågade vi en sådan valpkurs. Egentligen är det inte något konstigt med kursen, vi lär in momenten rätt från början, hela tiden med en tanke på lydnadstävling. Då slipper vi ändra på detaljerna om ett halvår. Så vi får se om vi kan tävla om ett år med lillan.....hmm hon är ju ändock en setter! Måste ju tillägga att hon är mycket duktig, trots sin ringa ålder, men jag är ju partisk förståss.

Då min egna dator ännu en gång har gått i krasch så har jag tyvärr inte så många nya foton på Paloma...de är kvar i datorn. Men en uppställningsbild har vi tagit hemma hos Ann Paleski (Kennel Dubliner) som ni kan se på Palomas egen sida, under hundar.

Ni kan även se bilder från när Eliot var hemma hos oss i sommar!

Eliots fotoalbum»

Palomas Sida»

Paloma, 3 månader gammal
 
Paloma 2,5 mån, Eliot och Amigo
 
 
Det ligger i släkten, att ta människornas sittplatser. Eliots syster Chiquita gör det samma jämt!
 
 

 


2008-07-20

VÄLKOMMEN HEM LILLA PALOMA!!

Nu har hon äntligen flyttat hem, vår älskade Mazarin och Dooley dotter, Paloma!! Ännu en liten pärla från Ann och Eva, kennel Dubliner. Hon är söt som socker, framåt men också en väldigt lugn och fin valp (hon har ännu inte ätit upp något i inredningen). Samba älskade henne från den första stund de sågs och det var ömsesidigt. Amigo tog en timme på sig att acceptera den nya familjemedlemmen, och Rico ignorerar henne fortfarande efter snart två veckor!! Han är snäll, så det är inte ett problem, han låtsas helt enkel inte om att hon finns där. Han har ännu inte tittat åt hennes håll, när hon lägger sig bredvid honom så ligger han förvisso kvar, men det är också allt. Han är nog helt enkelt för gammal för att beblanda sig med sådana småttingar som hon. Chiquita har fullt upp med sitt löp, så hon är inte särskilt intresserad hon heller, hon har just nu enbart killar på hjärnan. Men på det stora hela har introduktionen gått mycket bra, och det är lika härligt varje gång att se de vuxna "fostra" en ny valp. Jag kan sitta och titta på deras agerande i timmar, vi människor har mycket att lära av våra vuxna hundar. Deras tålamod med den lilla är helt fantastiskt. Till och med "galna" Samba är lugn och sansad i Palomas närvaro, och de två fullständigt älskar att leka, och jag är fascinerad över hur försiktig Samba är med den lilla.

Vi har ytterligare en hund hemma just nu, Eliot, Amigo och Chiquitas bror. Han är på sommarläger hemma hos oss när matte och husse är på semester. Eliot är sin mor upp i dagen, han låter, ser ut, dricker, rör sig precis som Bonita. Eliot och Amigo älskar varandra, men det visste vi redan, det märkte vi förra gången Eliot "bodde" hos oss. De har så roligt ihop och de är precis lika barnsliga båda två. Skogspromenaderna är ljuvliga att vara med om, de leker som galningar dessa pojkar. Härligt med hanar som kan umgås! Eliot tyckte att Paloma var väldigt äcklig i början, herregud jag visste inte att en hund var kapabel till att producera så mycket dräggel. Men nu, nu tycker även han att hon är mysig!

Chiquita har tävlat i Tvååker, den 12/7. Trots löp och elände blev hon 4 Öppen klass med Ck, och 4 bästa tik! Pälsen börjar äntligen att komma tillbaka !

Vi har också fått besök av en liten labradorvalp, från Sångfågelns Kennel, ingen mindre än lilla Svea. Paloma och denna katt bland hermeliner är redan riktigt goda vänner. Se fotot nedan där de sover tätt ihop!

Avslutningsvis ska jag säga att vi just nu har en härlig semester, tyvärr inte så mycket sol men desto mer hundar, kan det bli bättre? Det är härligt att få tillbringa semestern med sina "gamla" hundar och en "ny" efterlängtad Paloma och en mycket älskad "lånad" Bonita-son!

Se Paloma fotoalbum»   och
Eliots fotoalbum»
 
Paloma 7 veckor
©Kennel Dubliner
Bröderna Amigo och Eliot
 

 

2008-07-09 - Samba och Chiquita har tävlat i World Dog Show, Stockholm

Så var det äntligen dags! Den stora tävlingen som vi väntat på. Äntligen hade Sverige en världsutställning i Stockholm. Det var väldigt många hundar anmälda ...och vi såg fram emot detta! Tävlingsreglerna var helt annorlunda, FCI:s regler gällde denna helg. Ingen bästa tik klass och inga ck som delades ut, bara ett par av sakerna som var annorlunda. På söndagen hade ISF sin egna världsutställning vid Taxingeslott. Rummen var bokade sedan länge inför denna helg, så vi packade bilen full med hundar och människor! Vännen Åse följde med mig och min mamma (den andra halvan av kenneln) som support, tack för trevligt sällskap!

Ja hur gick det då? På lördagen fick Chiquita bedömningen "Excellent" och blev trea i öppenklassen! Så nära, så nära, att vi fick en världsvinnartitel, bara två hundar ifrån oss! Det var mycket spännande i ringen vill jag lova, öronen bara susade av nervositet. Vi var ändå mycket glada över Chiquitas placering, med tanke på vilken tävling detta var. Samba fick bedömningen "Good" och blev därmed utslagen direkt. På söndagen blev Chiquita placerad som 4:a i öppenklass 1 och Samba oplacerad med HP. Vi är nöjda med helgen, det var större konkurrens än någonsin, trevlig stämning runt ringarna och ett bra väder på söndagen då det var utomhustävling! Hundarna och även vi tvåbenta var mycket trötta när vi väl kom hem till Göteborg sent på söndagsnatten.

Vill passa på att gratta Författarkullens pappa Magnus! På lördagen blev han BIR och Världsvinnare 2008. På söndagen lyckades han dessutom bli BIM.  Ett jättegrattis till Ann och Eva!!

Lite bilder från helgen, Tack Carin Bergendahl för fotografierna och för trevligt sällskap på lördagen!

Chiquita och undertecknad på lördagen!           
 
Chiquita envisas med att pussa domaren, varje gång samma sak!
 
Samba pa lordagen
Samba i ringen på lördagen!
 
Chiquita sitter i stolen
Chiquita vilar i stolen! Matte sitter på golvet!
 
Chiquita och jag innan vi går in i ringen på söndagen!
 
Samba sondag
När tävlingen för tjejerna var slut för dagen,  fick de lov att doppa sig i vattnet vid Taxingeslott på söndagen!
På bilden ser ni en mycket nöjd Samba
 
Chiquita sondag
En helt utslagen Chiquita, söndag eftermiddag!
 

 
 
2008-05-14 - Samba har tävlat i Larv, SKK
 
Trots värmen så var Samba en glad och pigg liten dam denna söndag. Chiquita fick vi lämna hemma då hon inte är i pälskondition ännu, och i ärlighetens namn känns det skönt att bara behöva fokusera på Samba. Det är viktigt att hon upplever tävling som en rolig aktivitet, och det är lättare att lyckas med detta om man bara har henne att tänka på. Än så länge verkar hon till vår glädje tycka att det är roligt! Hon blev placerad 2:a i juniorklassen, med sitt första CK (vi vill ha fler sådana tack!)

 


2008-04-20

Äntligen har våren hittat till Göteborg! Hundarna njuter till fullo när de får doppa sig i sjön igen. Vi har precis haft en underbar helg  i goda vänners lag (Axl´s ägare Gaby och Sandra, Åse, och Anna med sin lille 7 månaders blandras)  Det har blivit långa skogspromenader vid sjön med sol o värme, kaffe på termos och fika. Det är härligt att man har hundar som faktiskt tycker om vatten, det finns inte någon bättre träning för musklerna än simning. Till och med gamle Rico har badat i helgen, och vägrat komma upp fastän tänderna skallrat, det slutade med att husse Petter fick gå ned till vattnet och dra den gamle herren upp ur vattnet!

Se fotoalbum»

 


                2008-03-25   Samba har tävlat i Stockholm

Så var det dags för Samba att ställas officiellt för första gången i hennes liv! Undertecknad var nervös som vanligt, hur skulle hon bete sig? Men det fanns ingen anledning att oroa sig, Samba sköttes sig utmärkt. All träning vi lagt ner den senaste tiden gav resultat. Hon var glad och positiv, och tyckte att det var roligt att domaren kom och hälsade på just henne! Jag var också lite orolig för att hon skulle vilja börja leka med de andra juniorerna i ringen, men hon var mycket duktig och koncentrerad på det som hon skulle göra. Så, vi är nöjda med premiären! Hon kom dessutom tvåa i sin klass, och det är vi ju självklart också nöjda med, men det viktigaste denna helg var ändå att hon skulle tycka att det var en rolig upplevelse, och det tror jag nog att hon tyckte. Vi har ju dessutom turen som har fått en hund som faktiskt inte är åksjuk alls, så den långa resan var inga problem, det är skönt när man tänkt att åka runt en del och tävla. Så på det stora hela, en mycket lyckad och trevlig helg!

Vill också passa på att gratta Sambas mamma Pammie, från Kennel Dubliner, som ännu en gång blev BIR och dessutom blev BIG:2 i stora ringen! GRATTIS!


 Snö är roligt tycker våra hundar
 
Idag passade vi på att ta lite foton på hundarna i snön!
Det är inte klokt vad det har vräkt ner snö i Göteborg…äntligen, säger gänget.

FOTON PÅ HUNDARNA I SNÖN »

 


         Vi fick ett brev

(M-M L Kipling) Harry´s  matte Nina har skickat lite bilder. Det är roligt att se att nästan alla settrar älskar att stå på två ben...för visst ser han glad ut? Man kan nästan ana ett litet leende!

 Harrys fotoalbum»

          


2008-03-01

Vi har haft förmånen att få ha vår norska Arja på besök en vecka hos oss (Min-Min Light Jane-Austen). Hon är en helt underbar hund, som älskar att mysa och kramas. Hon är lydig i såväl skog o mark, som i koppel. Arja är också en kopia av sin mor, både till sättet och i uttryck. Många gånger stannade hjärtat i kroppen på oss när hon tittade på oss, det var som att se in i ögonen på Bonita. Arja fann sin plats i flocken med en gång, och verkade slappna av hos oss. Detta harmoniska sätt är vad jag önskade se i Bonitas valpar, och jag måste säga att vi i Arjas fall lyckats förträffligt. Hon är en harmonisk, lycklig hund, och det märks att Bente "matte" tar mycket väl hand om sin lilla Arja. Det var inte helt lätt att lämna tillbaka henne, då hon är en sådan personlighet. Men inga mutor i världen kan förmå Bente att lämna henne till oss, och väl är väl det, det betyder ju att hunden är dyrkad, precis som sig bör! Vi kommer att sakna henne mycket, speciellt  hennes "bitande" i ansiktet när hon vill visa kärlek, har aldrig sett det beteendet hos någon av de andra?! Men hon lägger munnen runt ansiktet och liksom kramas med munnen. Om någon utomstående skulle se det skulle de nog tro att den hunden måste vara mycket farlig, men det är just pussar och inget annat!

Tack Bente för att vi fick vara med en av döttrarna en vecka, hoppas det blir fler gånger framöver!

Se när Arja "biter" Petter, som för övrigt var storfavoriten för Arja. Det var ömsesidigt, det var Arja som var nummer ett för Petter denna vecka!
 
//Wanja

 ARJAS FOTOALBUM»


2008-01-25

Hej Hund

 -Om du undrar så är det Rico du heter. Du har liksom börjat slira lite på sistone så du kanske behöver påminnas med jämna mellanrum. Och ja, vi har träffats. Jag är husse sedan 11 år.

 

Rico har alltid med råge uppfyllt schablonbilden av en irländsk röd setter. Vacker, fåfäng, glad, sprallig, lekfull samt näst intill kriminellt enveten. Tyvärr har alltid denna bilden även återspeglats när det kommer till mat. Att få hunden att äta har alltid varit mer eller mindre ett problem till husse och mattes ständiga oro och irritation. Vid tillfällen då magerheten och matvägran varit som allra värst, har vi ibland tvingats till desperata metoder. Ett tag dög inget mindre än att vi blandade rått kött med halvfoder och rent ister, för att forma till små foderbollar vilka vi aptitligt serverade på marinblå höganästallrikar. Kulmen nåddes dock när vi som sista utväg en gång smaksatte maten med handkräm som han alltid varit väldigt förtjust i. Det tricket funkade dock inte.

Lever, skaldjur, pannkakor samt fettet som blir över när man rensar en fläskfilé. Sånt har gått hem genom åren även om han emellanåt även har kunnat tröttna på det om det serverats för ofta. Skulle man någon gång ge honom ett stycke grönsak eller frukt, så har man fått tillbaka en sårad min för att sedan behandlas med the silent treatment i flera dagar. Så kränkt har han blivit. Kräsen är bara förnamnet.

Döm då av vår förvåning när hundkraken plötsligt stjäl en melon! Vi hundfolk har en tendens att förmänskliga våra älsklingars beteende och känslor. Så man skulle kunna tro att Rico plötsligt har ryckts med i den globala oron över klimatförändringarnas åverkan på planeten för kommande generationers räkning. Eller så har han med tilltagande styrka reagerat på djurhållningen både inom och utom EU´s gränser. Är det därför han älskar melon, knaprar morötter som vore det ett färskt märgben och sitter i köket och råtigger för mer ångkokt broccoli? För vegetarian har han blivit oavsett. I själva verket är den förmänskligade förklaringen ännu mer mänsklig. Rico har blivit gubben som plötsligt börjar röka efter 30 års uppehåll, gumman som borstar håret med tandborsten och sedan beställer taxi ”hem” till det hus hon inte bott i på 40 år. Rico har blivit senildement. En väldigt charmig sådan och om det är så du vill ha det, så kommer du under din sista tid i livet få så mycket frukt och grönt du önskar bortsett från de för hundar, giftiga vindruvorna och russinen. 

Och om du undrar, så är det fortfarande Rico du heter.

//Petter (din husse)

 


2008-01-08

Nytt år väntar oss! Ja det har varit ett händelserikt år, med både glada nyheter men även sorgliga. Vi har inte tävlat lika mycket med Chiquita under 2007, men vi har ändå lyckats med att få flera riktigt bra resultat. Höjdpunkten i hennes utställningssäsong har varit Hässleholm då hon blev BIG:2 och Stockholm då hon placerade sig som trea i bästa tik klass.

Vi har även fått träffa flera av Bonitas valpar bland annat  M-M L Jane Austen "Arja" som bor i Norge, då vi var på besök hos henne. Det var mycket roligt att äntligen få träffa henne igen och få se hur hon blivit som vuxen.  M-M L TS Eliot, "Eliot" och MML Kipling "Harry" har varit på semester hos oss en vecka var, då deras hussar och mattar var iväg. Helt underbart att få se sina valpar i vuxen ålder.

En annan höjdpunkt under året har ju varit att vi fått en liten Dubliner Marzipan "Samba" i familjen!! En mycket efterlängtad valp, som vi dyrkar! Hon är en mycket busig och livlig valp, tex. lyckades hon med konststycket att få i sig råttgift på en utställning! Idag är hon dock mycket lugnare, men har fortfarande samma motor och är lika glad och positiv. Hon har också blivit  en mycket lydig och lättlärd hund. Hon charmar allt och alla i sin närhet. Hon har tyvärr inte kommit ut och tävlat mer än en gång i år, men vi hoppas på att kunna ta ut henne mer när hon växt till sig lite till. Hon är vacker som en dag och hon har hela våra hjärtan.

Rico har blivit 11 år den 1:e januari 2008. Han har blivit gammal och skröplig, men har fortfarande glimten i ögat, trots att han inte kan följa med i de ungas tempo längre. Han får istället mer ensam-tid ute med husse och matte. Han är BORTSKÄMD som ingen annan, och vi tänker fortsätta att skämma bort honom till den dagen han inte finns med oss mer. Det är ett privilegium man har som gammal hund! Han delar fortfarande huvudkudde med mig varje natt, och jag är tacksam för varje dag jag får med denna unika hund som gör mig precis lika galen som när han var ett år, och som fortfarande får mitt hjärta att fullständigt smälta!

Tyvärr har inte detta året bara varit glädje, utan vi har även drabbats av en stor förlust i vår familj. Vår älskade Dubliner Irrisistible "Bonita" lämnade oss hastigt i akut leukemi. Vi vill tacka alla som hört av sig till oss, det har hjälpt oss mycket!

Vi har börjat det nya året med MY DOG i Göteborg, 080106. Jag tävlade med MML Shakespeare "Axl" och Chiquita, och det gick sådär. Axl åkte tyvärr ut, men vi hade ändå en mycket mysig helg tillsammans då han kom till oss redan på fredagen för trimning. En kramig och pussig hund som vi verkligen älskar. Sedan att han är vacker att titta på är en extra bonus! Tack Gaby och Sandra för att jag fick låna er "bebis" i helgen, jag vet att ni hade abstinens efter honom, och det kan jag förstå för han är helt underbar. Tack också för att ni tar hand om er hund på absolut bästa sätt, ni är helt fantastiska valpköpare och vänner! 

Chiquita blev placerad som 5:a med CK i öppenklassen men puttades ut på håret i btkl. Men vi är ändå nöjda med hennes resultat då det var stor konkurrens och vi ändå kom med bland de tio bästa.

Ja, nu är det bara att vänta och se hur resten av året blir! Vi ser fram emot ett bra år i utställningsringarna och vackert väder och härliga skogspromenader och många härliga skratt med våra irländare och härliga söndagsmorgnar i sängen med alla hundar och fler träffar med författarkullen-valpar och ....ja ni fattar!