Uppfödning av Irländsk Röd Setter

 

 

 

Om oss

 

Den första settern införskaffades till familjen 1981. Fuego och jag (Wanja) växte upp tillsammans och växte i stort sett ihop. Han är orsaken till att det inte finns någon annan ras för mig än just den irländska röda settern. När Fuego började bli lite till åren anlände Discovery´s Made it Again, även kallad Nena. Tyvärr förlorade jag henne allt för tidigt, endast 6 år gammal. Jag köpte då Highland Flowers Superstar, ”Rico”. Han har gett mig många härliga år, med både skratt och tårar. Tanken på att börja med uppfödning började ta sin form under denna tid. Jag visste redan då vad jag ville ha för egenskaper hos en setter, de ska vara trygga och stabila till sinnet, men ändå lekfulla och med "motor". När Rico var 4-5 år kände jag att det var dags att skaffa en tik. Jag valde omsorgsfullt och tänkte länge. Jag ville ha en hund med bra mentalitet, som var lättlärd och följsam men som även var sund. Kennel Dubliner hade det vi letade efter, vår underbara tik Dubliner Irrisistible, Bonita. Och på den vägen är det. Bonita fick äntligen bli mamma 2005-02-17 till 12 underbara små valpar. Vi skaffade oss vårt kennelnamn strax därefter, då jag kände att detta inte var första och sista gången jag hade en kull.


2008 blev min mamma (Maria) officiellt delägare i kenneln, men inofficiellt har hon varit en del av kennel hela tiden. Hon är delägare till alla hundarna, och är den som har vår älskade Chiquita boende hos sig. Så det föll sig naturligt att även hon skulle vara en del av Min-Min Light då det inte hade varit möjligt att genomföra min dröm om uppfödning utan hennes hjälp.

Uppfödning

Valparna växer upp i hemmiljö, med oss i familjen. De blir socialiserade på ett positivt sätt, varje valp får, utöver den dagliga gemensamma kontakten, enskild kontakt med oss i familjen varje dag. Valparna levereras inte innan 9 veckors ålder, detta för att de skall präglas så mycket som möjligt av tiken och av oss. Alla föräldradjuren är noggrant utvalda med godkänd HD-status och de är CLAD-fria. Vi strävar efter att skapa settrar med mycket god mentalitet. Temperamentet skall vara vänligt och arbetsvilligt. Hunden skall också vara orädd och stabil. Exteriört föredrar vi settern av den stabilare typen, men som ändå bibehåller sin grace och som har vackra rörelser, som är välvinklad och har bra med päls. Vi bedriver uppfödning i liten skala, för att kunna engagera oss i valpköparna till hundra procent genom hela hundens liv, om de så vill.